Szerző: szerdai | 2019. október 27. vasárnap

2019. tavasz

Az év első fele rövid hírekben:

Az év elején tartottunk egy közös ebédet, mely után a napi igéről beszélgettünk testvéri közösségben (február 10.).

Március végén, április elején igés lapokat készítettünk 2 szerda este (a bibliaóra után) az idősek szeretetvendégségéhez.

Húsvéthétfőn (ápr. 21.) a hárshegyi szívtúrát jártuk be, majd virslizéssel zártuk a napot. Hárshegyi képek

Május 10-én András és Ildikó esküvőjén vettünk részt. Esküvői fotók

Május 15-én egy teremtéskutató jött a gyülekezetünkbe, és a mi lehettünk ennek az eseménynek a házigazdái. Erről készült egy cikk is…

De előtte néhány fotó a fent említett többi eseményről:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Teremtéspárti csillagászat

Az egek hirdetik Isten dicsőségét címmel tartott angol nyelvű előadást Helmut Welke (USA, QCCSA) 05.15-én gyülekezetünkben, melyet Weber István tolmácsolt.

A Biblia és a tudomány nincsenek konfliktusban, a tudomány alátámasztja a Bibliát, az evolúciós elméletekben nincs tudományos megalapozottság – ezeket a csillagászat tudománya szempontjából világította meg az előadó. Kiemelt szempontjai voltak: nagyon különleges bolygón élünk, nagyon különleges központi csillagunk van; hogyan születnek és hogyan halnak meg a csillagok; üstökösök és bolygók kérdései.

A kozmológia tudománya azt kutatja, hogy honnan, hogyan keletkezett és fejlődik a világegyetem.

Ma a csillagászatot teljesen uralja az ősrobbanás (Big Bang) elmélete.

A XX. század közepén két tény vált világossá a csillagászok előtt. Az első, hogy a világegyetemnek van kezdete. Ezt a világi tudomány művelői sem tudták tagadni, pedig az volt az elképzelésük, hogy az mindig is létezett. A kutatások alapján azonban teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a világegyetemnek van egy kezdő időpontja. A másik ilyen tény, hogy a világegyetem egyre tágul, a fény sebességénél is gyorsabban növekszik.

Ez a két tény a Bibliával is megegyezik. A Biblia világosan beszél arról, hogy a világnak kezdete van, és hogy Isten kifeszíti az egeket. Az ősrobbanás elmélet hirdetői arra törekedtek, hogy mindent próbáljanak megmagyarázni Isten nélkül, de ez az elmélet ezer sebből vérzik. Azonban van egy alternatíva: Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet (1Móz 1,1), az Úr igéje alkotta az eget (Zsolt 33,6), az eget fátyolként teríti ki (Ézs 40,22), az ő értelme feszítette ki az eget (Jer 51,15), Ő az, aki sátorként feszítette ki az eget (Zsolt 104,2).

A világegyetem sokkal nagyobb annál, mint ahogy el tudjuk képzelni. Milliószámra vannak benne galaxisok, százmillió számra vannak bennük csillagok, és minden egyes csillag különleges. A világi tudósok azt mondják, hogy a világegyetem olyan hatalmas, hogy ez pont kizárja Isten létezését. Az előadó felvázolt egy másik szempontot: Isten törődik a Föld bolygón élő emberekkel, ad nekik szabályokat, hogy aszerint éljenek, foglalkozik a bűneikkel, megígéri számukra a Megváltót, aki visszajön. Felmerülhet a kérdés: ha Isten ennyire törődik az emberekkel, miért nem csak a Földet teremtette meg, esetleg egy Naprendszerrel? Mi itt a Tejútrendszer és az egyéb galaxisok jelentősége? Miért teremtett volna Isten ilyen hatalmas világegyetemet? Rá kell jönnünk, hogyha a világegyetem ilyen hatalmas, akkor Isten még ennél is hatalmasabb! Jézus azt mondta, hogy még a fejünk hajszálait is számon tartja – és a földkerekségen 7 milliárdnál is többen vagyunk. És milyen hatalmas Isten: a gondolatainkat, a reményeinket is ismeri, tudja, hogy mire vágyunk, mire van szükségünk. Amikor imádkozunk Hozzá, akkor teljesen tisztában van azzal, amit kérünk Tőle, ismer minket. Egy adott időpontban valószínűleg rengeteg más ember is imádkozik. El sem tudunk képzelni egy olyan komputert, amely mindezt számon tartja. Ez a tény is a mennyek Istenének dicsőségét hirdeti!

Az előadás további része arról szólt, milyen különleges bolygó ez a Föld, és milyen különleges a Nap. Nagyon érdekfeszítő volt ez is, engem egészen lebilincselt.

Szőke Zoltán

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kategóriák

%d blogger ezt szereti: